Orzech włoski to jeden z najpopularniejszych orzechów w Polsce. Wielu z nas ma drzewo orzecha włoskiego w swoim ogrodzie. Orzechy włoskie są głównym elementem ciast i deserów. Jednak nie powinno zabraknąć ich w naszej codziennej diecie.
Orzechy włoskie wpływają na prawidłową pracę układu nerwowego. Wzmacniają pamięć i koncentracje. Zawierają cenne witaminy i minerały. Są naturalnym źródłem żelaza i magnezu. Orzechy powinny być szczególnym składnikiem diety u osób cierpiących na depresję oraz nadpobudliwość.

O pomysły na to, w jaki sposób włączyć orzechy włoskie do codziennego jadłospisu możesz poprosić dietetyka.
Jedna łyżka orzechów włoskich (15 g) dostarczy do Twojego organizmu 9 g tłuszczu, 2,4 g białka, 1,7 g węglowodanów przyswajalnych oraz 1 g błonnika. Daje nam to łącznie 99,9 kcal. 4 łyżki orzechów włoskich daje nam tyle samo kalorii co jeden pączek, jednak w porównaniu do pączka nie są to puste kalorie, które należy spalić podczas treningu. Są to te pełnowartościowe kalorie w białko, dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Orzechy są najkaloryczniejszymi posiłkami, najwyżej w tabeli znajdziemy orzechy laskowe, pinii, pekan. Na podium znajdują się orzechy makadamia.

Spożywanie już 2 łyżek orzechów tygodniowo znacznie obniża ryzyko otyłości. Orzechy obniżają również frakcje LDL, powodują wzrost HDL, czyli dobrego cholesterolu we krwi. Dlatego osobą z podwyższonym wynikiem złego cholesterolu jest zalecane wdrożenie orzechów do codziennej diety.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here