Składniki na około 30 sztuk pierniczków:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki miodu naturalnego
- 3/4 szklanki cukru drobnego
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 10 g (1/2 torebki) przyprawy piernikowej
- 1 łyżka masła
- 1 średnie jajko (+ dodatkowo 1 jajko do posmarowania)
- około 1/3 szklanki ciepłego mleka 3,2% tłuszczu
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę i wlewamy rozpuszczony gorący miód. Wszystko siekamy nożem. Siekajac dodajemy kolejno cukier, sodę i przyprawę do piernika. Następnie dodajemy jedno jajko i masło. Dolewamy stopniowo, po 1 łyżce mleka. Zagniatamy ciasto ręką aż będzie średnio twarde i gęste. Ciasto przypomina ciasto kruche (nie musimy wykorzystywać całego mleka). Wyrabiamy dokładnie ręką aż będzie gładkie (około 10 minut).
Na posypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na placek o grubości max 2 centymetrów. Foremkami wykrajamy pietniczki. Każdy smarujemy roztrzepanym jajkiem i układamy na blaszce wyłożonym papierem do pieczenia w odstępach około 2 centymetrach od siebie.
Pierniczki pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni ustawionym na grzanie góra – dół, bez termoobiegu przez około 10-15 minut w zależności od grubości.